I621 Cuina i restauració
A més dels riscos genèrics per a tot el personal, cada lloc de treball té riscos específics que has de conèixer:
RISC
CAIGUDES
MANIPULACIÓ DE CÀRREGUES I POSTURES FORÇADES
EXPOSICIÓ A PRODUCTES DE NETEJA:
- Inhalació
- Contacte amb la pell
- Projecció als ulls
CREMADES
PROTECCIÓ SANITÀRIA
TALLS
MESURA PREVENTIVA
- Mantenir ordre i neteja especialment pel que fa a líquids o aliments que puguin caure a terra, netejar deseguida per a evitar caigudes.
- Usar calçat antilliscant. EN 347
- Utilitzar carretons adequats per a manipular càrregues pesantes (>15 kg).
- Fraccionar les càrregues a manipular o agafar-les entre dues persones.
- Utilitzar tamburets de pota d'elefant o escales manuals per accedir als llocs elevats. Els materials pesants, voluminosos o perillosos (productes de neteja) han de magatzemar-se a llocs baixos per a facilitar la manipulació.
- No omplir les olles excessivament. Seleccionar paelles, cassoles...en funció de la quantitat d'aliment a preparar.
- Dur les càrregues a prop del cos i no amb els braços estirats
- Mantenir actualitzada l'inventari d'agents químics (consultar fitxes a R630 FSQ).
- Seguir les instruccions d'ús i normes de seguretat de l’etiqueta de cada producte i/o a l'avaluació de riscos. En cas de dubte, consultar al servei de Prevenció.
- Eliminar, sempre que sigui possible els productes clorats (salfumant, lleixiu)
- Evita barrejar productes de neteja molt especial en el cas dels clorats.
- Usar guants de latex o nitril per a protegir-se contra productes irritants de la pell.
- Usar ulleres de protecció durant els trasvassaments de productes per a evitar les esquitxades als ulls.
Ulleres de protecció Guants de latex o nitril: EN 388X120
- No cuinar amb roba de carrer.
- Per higiene i seguretat, usar roba de treball específica, de cotó i lleugera. Fàcil de treure (pocs botons, pantaló amb goma o cordill).
- Usar guants o agafadors calorífugs.
Usar guants calorífugs: EN 407
0241XX EN 3882232
- En la preparació d’aliments cal garantir una higiene extrema. Rentar-se sovint les mans i en qualsevol cas abans i després de tenir contacte amb els aliments.
- L’ús de guants no substitueix la necessitat de rentar-se, és per a poder manipular directament els aliments.
- No usar guants de làtex, és un alergen important i el seu color impedeix detectar-lo si cau troç entre el menjar.
- Veure les Guies de Seguretat Alimentària a la nostra Biblioteca virtual.
Guants de nitril blau: EN 374
- Mantenir les eines de tall ben esmolades. Un ganivet que talla poc obliga a fer més força i ens exposa als accidents.
- Usant guant antitall (fibra Spectra o similar) a la mà que subjecta les peces.
Guants de nitril blau: EN 388
4544