I621 Cuina i restauració
A més dels riscos genèrics per a tot el personal, cada lloc de treball té riscos específics que has de conèixer:
RISC
CAIGUDES
MANIPULACIÓ DE CÀRREGUES I POSTURES FORÇADES
EXPOSICIÓ A PRODUCTES DE NETEJA:
- Inhalació
- Contacte amb la pell
- Projecció als ulls
CREMADES
PROTECCIÓ SANITÀRIA
TALLS
MESURA PREVENTIVA
Mantenir ordre i neteja especialment pel que fa a líquids o aliments que puguin caure a terra, netejar deseguida per a evitar caigudes.
Usar calçat antilliscant. EN 347
Utilitzar carretons adequats per a manipular càrregues pesantes (>15 kg).
Fraccionar les càrregues a manipular o agafar-les entre dues persones.
Utilitzar tamburets de pota d'elefant o escales manuals per accedir als llocs elevats. Els materials pesants, voluminosos o perillosos (productes de neteja) han de magatzemar-se a llocs baixos per a facilitar la manipulació.
No omplir les olles excessivament. Seleccionar paelles, cassoles...en funció de la quantitat d'aliment a preparar.
Dur les càrregues a prop del cos i no amb els braços estirats
Mantenir actualitzada l'inventari d'agents químics (consultar fitxes a R630 FSQ).
Seguir les instruccions d'ús i normes de seguretat de l’etiqueta de cada producte i/o a l'avaluació de riscos. En cas de dubte, consultar al servei de Prevenció.
Eliminar, sempre que sigui possible els productes clorats (salfumant, lleixiu)
Evita barrejar productes de neteja molt especial en el cas dels clorats.
Usar guants de latex o nitril per a protegir-se contra productes irritants de la pell.
Usar ulleres de protecció durant els trasvassaments de productes per a evitar les esquitxades als ulls.
Ulleres de protecció Guants de latex o nitril: EN 388X120
No cuinar amb roba de carrer.
Per higiene i seguretat, usar roba de treball específica, de cotó i lleugera. Fàcil de treure (pocs botons, pantaló amb goma o cordill).
Usar guants o agafadors calorífugs.
Usar guants calorífugs: EN 407
0241XX EN 3882232
En la preparació d’aliments cal garantir una higiene extrema. Rentar-se sovint les mans i en qualsevol cas abans i després de tenir contacte amb els aliments.
L’ús de guants no substitueix la necessitat de rentar-se, és per a poder manipular directament els aliments.
No usar guants de làtex, és un alergen important i el seu color impedeix detectar-lo si cau troç entre el menjar.
Veure les Guies de Seguretat Alimentària a la nostra Biblioteca virtual.
Guants de nitril blau: EN 374
Mantenir les eines de tall ben esmolades. Un ganivet que talla poc obliga a fer més força i ens exposa als accidents.
Usant guant antitall (fibra Spectra o similar) a la mà que subjecta les peces.
Guants de nitril blau: EN 388
4544