I690 La Veu

Per als docents, la veu és una eina fonamental. Certs mals hàbits poden posar-la en perill. Us proposem un seguit de consells, recursos i lectures per a millorar la qualitat de la vostra veu. Si la teva feina depèn de la veu, no la posis en perill.

Per cuidar-se

- Dorm bé, menja bé, viu de forma saludable. La manca de descans i els àpats pesants poden afectar la qualitat de la teva veu.

- Evita el cafè i les begudes alcohòliques abans de parlar amb públic, són begudes que assequen la gola.

- No fumis. Si vols deixar de fumar, el servei de Prevenció pot assessorar-te sobre com deixar de fumar.

- Beu sovint i beu aigua. Mantindràs les mucoses en bon estat.

- Evita els ambients polsosos i els productes químics irritants. Un simple ambientador pot deixar-te per unes hores sense veu.

- MAI cridis. És un luxe que no et pots permetre. 

- Si l'entorn és sorollós, combat el soroll o canvia d'emplaçament. Si t'has de comunicar fes-ho sense usar la veu, o la perdràs.

- Aprèn a impostar la veu. Tot sovint organitzem cursos. Demana al director del teu centre quan està programat el proper.

- Protegeix-te contra el fred, el vent intens o els aires condicionats massa forts. Assequen les mucoses i et deixaran sense veu. 

- No estosseguis fort ni seguit, si pateixes de crisis de tos beu aigua, pren un carmel... a cada cop de tos perds part de la veu.

- I si et quedes sense veu, consulta què fer aquí.

Per a saber.

Consulteu la nostra oferta de cursos sobre impostació de la veu. Si vols aprendre pel teu compte et recomanem aquest video dedicat a la veu dels cantants lírics d'un autèntic mestre.

Per llegir

El sindicat Comissions Obreres ha publicat un interessant treball titulat "LAS ENFERMEDADES DE LA VOZ. Estudio sobre factores de riesgo predictivos de patologías relacionadas con la seguridad y salud de los trabajadores docentes" on es passa revista a tots els riscos laborals propis del treball docent amb especial dedicació a aquells que poden afectar l'aparell fonador. L'obra és disponible, gratuïtament, a la web d'ISTAS en format pdf. Comissions també ha publicat un document similar relatiu als professionals de la formació no reglada.

La Generalitat de Catalunya ha publicat un fulletó amb informació sobre les afonies probablement destinat als tècnics de prevenció (no ho diu) doncs barreja descripcions tècniques amb recomanacions per al treballador o per a l'empresari. No dóna, però, indicacions per al metge del treball que facilitin la redacció de protocols per a la vigilància de la salut ni eines per al cribatge.

Sense crits Llegiu l'editorial del blog de Salut i Escola de gener de 2007. 

Per llegir, més.

Recull de publicacions especialitzades sobre la salut de la veu dels docents i ocupacions semblants.

Adaptación y validación del índice de incapacidad vocal (VHI-30) y su versión abreviada (VHI-10) al español

Patología vocal en trabajadores docentes: influencia de factores laborales y extralaborales

Disfonías funcionales y lesiones orgánicas benignas de cuerdas vocales en trabajadores usuarios profesionales de la voz

Disfonías y nódulos de las cuerdas vocales en personal docente de Navarra

Voice Handicap Index (VHI)