66 Emergències i Autoprotecció
A tots els centres: escoles, col·legis, plataformes d'educació social....hi ha un seguit de responsables designats per actuar en cas d'emergència de manera que es garanteixi la protecció de totes les persones que es trobin a casa nostra en aquell moment; evaquant l'edifici si el perill és a dins o confinant-se a l'interior si l'amenaça és externa.
Tots els treballadors han de conèixer les mesures de protecció en cas d'emergència i com comportar-se, llegint els plans d'emergència i autoprotecció redactats en cada cas i demanant detalls als caps corresponents en cas de qualsevol dubte.
Periòdicament es realitzen simulacres d'emergència per a completar l'entrenament de treballadors, alumnes i altres presones que desenvolupin la seva activitat a casa nostra.
Tot sovint es fan sessions formatives per als treballadors per a actualitzar la formació sobre emergències, especialment quant s'han fet canvis importants als plans o quan es detecten llacunes a la formació d'algun col·lectiu.
P66 Pla d'Emergència o Autoprotecció
I661 Impressió dels plànols d'emergència
I662 Actuació en cas d'emergència NOU
R660 Revisió dels equips contra incendis
R664 Programa anual del Pla d'Emergència
En el cas de les escoles, a Catalunya, s'hi superposen fins a quatre normatives diferents:
Normativa laboral, (LPRL) que obliga l'empresari a avaluar els possibles riscos d'accident greu i/o incendi i preveure les mesures necessàries per a protegir els treballadors. Els redactors dels plans d'emergència han de ser tècnics en Seguretat en el Treball.
Normativa industrial, que estableix els requisits mínims que han de tenir les instal·lacions de protecció contraincendis (CTE DB-SI i RIPCI). La normativa defineix com han de ser els edificis; quines instal·lacions de protecció han d'haver, depenent del risc i el nombre d'usuaris; el manteniment que cal seguir, tant per part de l'usuari com per empreses especialitzades i les verificacions (inspeccions externes).
Normativa escolar, (OMEC 11-11-84) que demana que els centres educatius disposin d'un pla d'emergència per a protegir la seguretat dels alumnes i proposa un formulari.
Normativa de Protecció Civil, (D30/2015) que demana que tots els centres educatius amb més de 1000 ocupants disposin d'un Pla d'Autoprotecció que cal lliurar en una bústia virtual de la Conselleria (HERMES). Per a fer aquest registre cal que el titular del centre l'inscrigui al registre, que nomeni el cap d'emergències (Director) i que aquest lliuri el Pla d'Autoprotecció signat per un tècnic qualificat. La majoria dels nostres Plans d'Emergència són alhora Plans d'Autoprotecció (en aquest cas ho indica al títol "Pla d'Emergència i Autoprotecció" o "Pla d'Emergència [PAU]".
A la ciutat de Barcelona s'hi superposa la normativa municipal entre la que cal destacar: Guia Tècnica d'Instal·lacions de recàrrega de Vehicles Elèctriques (IRVE)
Alhora, els centres d'ensenyament amb més de 1000 ocupants han de disposar d'un desfibril·lador automàtic i dues persones formades en primers auxilis i en l'ús dels desfibril·ladors. Tots els centres de treball disposen del seu Pla d'Emergència que s'actualitza periòdicament. Pots accedir al Pla d'Emergència de la teva empresa aquí.
La resta de documents del sistema són específics de cada centre i els trobaràs amb la resta de documentació local. Veieu el nostre apartat sobre formació en Emergències i Autoprotecció